Acıbadem Taksim Hastanesi, İnönü Mahallesi, Nizamiye Cd. No:1-9, Şişli/İstanbul

Tansiyonu Yükselten 15 Sürpriz

Tansiyonunuzu yükselten az bilinen durumlar

Her ne kadar tuz ve stres tansiyonu yükselten asıl suçlular olsa da aklınıza zor gelecek ama tansiyonunuzu aniden yükseltecek başka sinsi düşmanlarınız da var.

Şekerli yiyecekler

Her ne kadar tuz kadar olmasa da şeker tüketmek hem büyük hem de küçük tansiyonunuzu yükseltir. Bu etkisi muhtemelen insülin fazlalığından kaynaklanmaktadır.

Yalnızlık

Bu sadece sahip olduğun arkadaş sayısıyla ilgili değil yalnız hissetmemekle de ilgili.. Stresli veya depresyonda olmak tek başına bu etkiyi tam olarak açıklamıyor. Ayrıca zamanla daha da kötüleşiyor: 4 yıl boyunca yapılan bir çalışmada en yalnız kişilerin yüksek tansiyonu diğerlerine göre 14 puandan fazla arttı. Araştırmacılar devam eden bir reddedilme ve hayal kırıklığı korkusu ile ve de güvenliğiniz hakkında daha endişeli hissetmenin vücudunuzun çalışma şeklini değiştirebileceğini düşünüyorlar.

Uykuda solunum durması (OSAS)

Uyku apnesi olan kişilerin yüksek tansiyon ve diğer kalp sorunları ile karşılaşma olasılıkları daha yüksektir. Siz uyurken nefesiniz tekrar tekrar kesildiğinde, sinir sisteminiz kan basıncınızı yükselten kimyasallar salgılar. Ayrıca daha az oksijen aldığınız için kan damarları hücreleri zarar görür ve kan basıncını düzenleme becerileri kaybolur.

Yetersiz potasyum alımı

Kanınızdaki doğru miktarda sıvıyı tutabilmek için böbreklerinizin dengeli bir sodyum potasyum oranına ihtiyacı vardır. Yani az tuzlu bir diyet yiyor olsanız bile yeterli miktarda meyve, sebze, baklagiller, az yağlı süt veya balık tüketmiyorsanız daha yüksek tansiyon değerleriniz olabilir. Muzun tek kaynak olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Brokoli, kestane, ıspanak ve diğer yeşil yapraklı sebzeler hem potasyum hem de kilo kontrolü açısından daha iyidirler.

Bitkisel takviyeler

Ginkgo, ginseng, guarana, efedra veya diğer onlarca bitkisel olduğu iddia edilen ürünleri tüketiyor musunuz ? Bunlar ve diğerleri, tansiyonunuzu yükseltebilir veya yüksek tansiyonu kontrol altına almak için aldığınız ilaçların etkisinizi azaltabilir. Doktorunuzun önerisi olmadan bu tip ürünleri kullanmayın.

Tiroid problemleri

Bu bez yeterince tiroid hormonu üretmediğinde, kalp atış hızınız yavaşlar ve arterlerinizin gerilmesi azalır bu da kan basıncının kontrolünü zorlaştırır. Düşük hormon seviyeleri ayrıca LDL "kötü" kolesterolünüzü artırabilir, bu da arterleri sertleştirebilir. Kan, sert damarlardan daha hızlı hareket eder, duvarları iter ve tansiyonu yükseltir. Her ne kadar yaygın olmasa da, çok fazla tiroid hormonu kalbinizi daha sert ve daha hızlı atmasına neden olabilir, bu da tansiyonunuzu artırabilir.

Ağrı kesici ve grip ilaçları

Aspirin ve ibuprofen olmak üzere bu ilaçlar damarı genişleten maddelerin salınımını zaltarak tansiyonu yükseltebilirler. Ayrıca özelllikle uzun süreli kullanımda böbreğe hasar vererek tansiyon yüksekliği yaparlar. Bazı tansiyon ilaçlarının etkisini de azaltırlar. Gribin yol açtığı yakınmaları azaltmak için kullanılan ilaçlarda damarları kasan etken maddeler içerdiği için tansiyonunuzu yükseltirler.

Susuzluk

Vücudunuzun hücrelerinde yeterli su yoksa kan damarlarınız kasılır. Bu beyninizin hipofiz bezinize bir kimyasalın salınması için bir sinyal göndermesi nedeniyle olur. Böbreklerde idrar yoluyla daha az sıvı kaybetmek için kan damarlarının kasılmasını sağlayan bir madde salgılar. Kullandığımız bazı tansiyon ilaçları da su kaybı yapar. O yüzden özellikle yaz aylarında bol bol su içmeliyiz.

Doğum kontrol hapları

Haplar, enjeksiyonlar ve diğer doğum kontrol cihazları kan damarlarını daraltan hormonları kullanır, bu nedenle kan basıncınız yükselebilir. 35 yaşından büyük, fazla kilolu veya sigara içen kadınlar için bir sorun olma olasılığı daha yüksektir. Daha düşük bir hormon dozu kan basıncınızı normale yakın tutabilir.