Acıbadem Taksim Hastanesi, İnönü Mahallesi, Nizamiye Cd. No:1-9, Şişli/İstanbul

Protein Tozlarının Gizli Tehlikeleri

Protein tozlarının gizli tehlikeleri

Bir bardak süte veya bir smoothie'ye protein tozu eklemek, sağlığınızı iyileştirmenin basit bir yolu gibi görünebilir. Sonuçta proteinler kas, kemik gücü ve çok sayıda vücut fonksiyonunun sürdürülmesi için gereklidir. Ve birçok yaşlı yetişkin, iştah azalması nedeniyle yeterince protein tüketmiyor. Ancak, bir kaşık çikolata veya vanilyalı protein tozu sağlık risklerini barındırabilir. Protein tozları birkaç durum dışında ve sadece gözetim altında kullanılmalıdır

 

Protein tozu nedir?

Protein tozları bitkilerden (soya fasulyesi, bezelye, pirinç, patates veya kenevir), yumurtalardan veya sütten (kazein veya peynir altı suyu proteini) gelen toz protein formlarıdır. Tozlar, ilave şekerler, suni tatlandırıcılar, koyulaştırıcılar, vitaminler ve mineraller gibi diğer bileşenleri içerebilir. Kaşık başına protein miktarı 10 ila 30 gram arasında değişebilir. Kas inşa etmek için kullanılan takviyeler nispeten daha fazla protein içerir ve kilo vermek için kullanılan takviyeler nispeten daha az içerir.

 

Riskler nelerdir?

Bir protein tozu kullanırken dikkate alınması gereken çok sayıda risk vardır.

• Protein tozu bir besin takviyesidir. Ülkemizde bunları Sağlık Bakanlığı değil Tarım Bakanlığı denetlemektedir. Dolayısıyla, bir protein tozunun üreticilerin iddia ettikleri gibi sağlık üzerine zararlı olup olmadığını net söylemek mümkün değildir.

• Uzun vadeli etkilerini bilmiyoruz.Takviyelerden yüksek protein alımının olası yan etkileri hakkında sınırlı veri var

• Sindirim rahatsızlığına neden olabilir. Süt alerjisi olan veya laktozu [süt şekeri] sindirmekte güçlük çeken kişiler, süt bazlı bir protein tozu kullanırlarsa gastrointestinal rahatsızlık yaşayabilirler.

• Eklenen şeker ve kaloriler de yüksek olabilir. Bazı protein tozları çok az ilave şeker içerirken diğerlerinde çok miktarda bulunabilir (kaşık başına 23 gram kadar). Bazı protein tozları, bir bardak sütü 1.200 kaloriden fazlasına sahip bir içeceğe dönüştürür.

• Bazı yayınlarda uzun süreli kullanımda kemik erimesi ve böbrek yetmezliğine yol açtığı gösterilmiştir.

 

Yeni bir risk ortaya çıktı.

Bu yılın başlarında, Clean Label Project adlı kar amacı gütmeyen bir grup, protein tozlarındaki toksinler hakkında bir rapor yayınladı. Araştırmacılar 130 tür toksin için 134 ürün taradı ve birçok protein tozunun ağır metaller (kurşun, arsenik, kadmiyum ve cıva), bisfenol-A (plastik yapmak için kullanılan BPA), böcek ilaçları veya bağlantılı diğer kirletici maddeler içerdiğini buldu. Bazı toksinler önemli miktarlarda mevcuttu. Örneğin, bir protein tozu, izin verilen BPA sınırının 25 katını içeriyordu.

Test edilen protein tozlarının tümü yüksek seviyelerde toksin içermiyordu. Sonuçları Clean Label Project'in web sitesinde (www.cleanlabelproject.org) görebilirsiniz.

 

Günlük protein hedefleri

Günlük protein miktarı değişkenlik göstermekle beraber kabaca kadınlar için günde 46 gram ve erkekler için 56 gramdır. Bundan az olmaması gerektiği gibi iki katından fazla da alınmamalıdır. Öğün örneği olarak;

 

Kahvaltı için bir yumurta (6 gram)

Öğle yemeğinde bir kase sade yoğurt (18 gram)

Atıştırmalık olarak bir avuç fındık (4-7 gram)

Akşam yemeği için bir bardak süt (8 gram) ve 50 gram pişmiş tavuk (14 gram).

 

Bazı durumlarda kimyasal içermeyen protein tozları tıbbı gözetim altında kullanılabilir. Bu durumlar ;

• Yeme güçlüğü veya iştahsızlık (Kanser tedavisi veya ileri yaşta oluşan kırılganlığın bir sonucu olarak)

• İyi iyileşmeyen cerrahi bir kesi veya basınç yarası (vücudunuzun hücreleri onarmak ve yenilerini yapmak için proteine ihtiyacı vardır)

• İyileşmeniz için ek kalori ve protein gerektiren ciddi bir durum (yanıklar gibi).

Bunun dışındaki durumlarda diyetle yeterince protein alınabilir