Günümüzde kalp krizi riski toplumda genel olarak azalırken kırk yaşın altında görülme sıklığı artıyor. Bundan 20 yıl önce 25-35 yaş arasındaki insanların kalp krizi geçirmesi nadirken günümüzde vaka sayısı oldukça arttı.
Tabi en önemli sebep, şeker hastalığının yaygınlığının artması. Peki neden daha kolay şeker hastası oluyoruz? Diyette işlenmiş gıdaları tüketmek ve bunun sonucu olarak kilo alımı bir etken. Diğer etken de hareketsizlik. Geçtiğimiz yıllara göre şimdi daha çok ekran başında vakit geçiriyor ve işlerimizi bilgisayar ya da akıllı telefonumuzdan hallediyoruz. En kötü tarafı bu kötü huylara daha çocukluk çağında sahip oluyoruz. Bunun sonucunda sürpriz olmayarak şeker hastalığı ve genç yaşta kalp krizi ile yüzleşiyoruz.
Tedbir almaktan ziyade sağlıklı bir yaşam biçimini çocuklarımıza benimsetmeliyiz. Bunlar egzersiz yapmaya teşvik etmek, sağlıklı yiyeceklere yönlendirmek, sigaradan uzak tutmak ve stresle başa çıkmada yardımcı olmak şeklinde olabilir.
Ailede erken yaşta kalp krizi geçiren bireylerin varlığı ne yazık ki değiştirilemeyecek bir risk faktörüdür. Ancak bunun farkında olunması ve yukarıdaki diğer değiştirilebilir risk faktörleri ile mücadele etmek bu genetik riskin derecesini düşürebilir. Ailede sık kalp hastalığı olan bireyler daha erken yaşta ve diğer insanlara göre daha sık kontrole gitmelidir.