Kalbin kırılması denildiğinde içinden zikzaklar geçen bir hatla ikiye ayrılmış bir kalp karikatürü aklınıza gelebilir. :) Ancak kırık kalp sendromu gerçektir ve sağlık sorunlarına yol açabilir. Depresyon, ruh sağlığı ve kalp hastalığı arasında ilişki vardır. Aşırı stresli bir olayın kalbinizi nasıl etkileyebileceği hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için okumaya devam edin.
Kırık kalp sendromu genelde stresli durumlardan sonra (bir yakınını kaybetmek gibi) ortaya çıkan geçici bir kalp hastalığıdır. Bazen ciddi fiziksel bir hastalık sonucunda ya da ameliyat sonrasında da oluşabilir. Bu sendromda hasta aynı kalp krizindeki gibi ani başlangıçlı göğüs ağrısı hissederler.
Kırık kalp sendromunda, kalbin belli bir alanının geçici olarak kasılması bozulur. Ancak diğer bölgelerin daha fazla çalışması ile kalbin pompa fonksiyonları normale yakın olarak sürdürülür. Kırık kalp sendromunun, stres hormonlarına kalbin verdiği anormal yanıt sebebiyle oluştuğu düşünülmektedir. İlk kez 1990’larda Japonya’da bu sendromu “takotsubo” (Japonca ahtapot kabı kelimesi) olarak adlandırdılar. Çünkü kalp, hastalık süresince bir ahtapot kabına benziyordu.
Bugün, kırık kalp sendromu sebebi tam olarak anlaşılmamış olsa bile iyi biliniyor. Artan adrenalinin ve stresle birlikte oluşan sempatik sinir sistemi dalgalanmasının önemli bir rol oynadığını biliyoruz. Ayrıca merkezi sinir sistemi ve endokrinoloji sisteminin de işe karıştığını gösteren kanıtlar mevcut. Fakat neden kırık kalp sendromunun bazı insanlarda ve bazı zamanlarda ortaya çıktığı henüz anlaşılmış değil.
Ne tür bir stres kırık kalp sendromuna yol açar? Aşağıdaki sebepler ciddi bir stres kaynağı oluşturarak kalbinizin kırılmasına sebep olabilir:
Hala bir gizem olan kırık kalp sendromu hakkında çok fazla şey bilmemize rağmen gidişatının ne olabileceği hakkında daha fazla şey biliyoruz. İşte bazı ilginç gerçekler:
Kırık kalp sendromu olan kişilerin yaklaşık yüzde 90'ı çoğunlukla menopoz sonrası olanlarda kadındır. Ancak bildirilen yaşları 10 ile 90 yıl arasındadır.
Tanısının kesinleşmesi için kalp fonksiyonlarının iyileşmesi gerekir. Ancak iyileşme süresi saatler ile aylar arasında değişebilir.
Kırık kalp sendromu olanların bunu tekrar yaşama riski yüzde 10 civarındadır.
Kırık kalp sendromu ölümcül olabilir. Ancak eğer kişi ilk ataktan kurtulursa uzun vadeli gidişi sanki hiç olmamış gibi düşüktür.
Doktorlar ve bilim insanları kalbi çok gelişmiş bir pompa olarak tanımlar. Şairler ve romantiklerse kalbi duygularımızın merkezi olarak görür: Sevgi ve hüznü hissettiğimiz yer.
Peki kim haklı? Kırık kalp sendromu ikisinin de olduğunu gösteriyor.