Kalp spazmı, kalp dokusunu besleyen atardamarın kasılmasına bağlı olarak kalbin yeteri kadar kanla beslenememesi sonucunda meydana gelen bir rahatsızlıktır. Daha çok erkeklerde rastlanan bu hastalık göğsün tam ortasında baskı ve yanma olarak ortaya çıkar. Çoğunlukla fiziksel aktivite esnasında ya da stres nedeniyle meydana gelir. Kalp spazmı, 5 - 10 dakika arasında sürer. Eğer bu sürenin de üzerinde seyrediyorsa bu kalp krizi belirtisi olabilir.
Koroner arterlerde daralma fazla olduğu zaman dinlenme sırasında bile kalp spazmı hissedilebilir. Ağrı göğüs kemiğinin altından çeneye,omuzlara,boyna ve sol kola kadar yayılır. Ağrı baskı ve sıkışma olarak tanımlanabilir. Nefes darlığı, baş dönmesi ve mide bulantısı şeklinde de belirtiler vermektedir.
Kalp spazmından şüphelenilmesi durumunda bir kardiyoloğa başvurarak gerekli tetkiklerin yapılması gerekmektedir. Tedavi ilaçlarla ya da spazma neden olan hastalıkları tedavi etmek için anjiyogram, anjiyolapsi ve ameliyatla sağlanır.
Kalp spazmı yaşayan hastaların eğer sigara kullanıyorlarsa hemen bırakmaları önerilir. Yaşam kalitelerini yükseltecek ve tehlikeli olmayan egzersizlerle beraber beslenmelerine de dikkat etmeleri gereklidir. Çok yağlı ve çok tuzlu gıdalardan uzak durarak sağlıklı kilolarını korumaları önerilir. Sebze ve meyveden bol bir beslenme şekliyle beraber stresli ortam ve durumlardan da uzak durmalarında fazda vardır.