Acıbadem Taksim Hastanesi, İnönü Mahallesi, Nizamiye Cd. No:1-9, Şişli/İstanbul

Kalp Sağlığı İçin Anahtar Kelime: Denge

'Denge', kalp sağlığı için beslenme rehberliğinde anahtar kelimedir.

Kalp-sağlıklı beslenme ile ilgili son söz "denge". Yeni bir rapor, insanları tek grup gıdalara dar bir şekilde odaklanmak yerine geniş yeme alışkanlıklarını düşünmeye teşvik ediyor. Herkese uyan tek bir kural yerine, sağlıklı kişisel tercihler de önemlidir.

Burada olay sadece insanların ne yememesi gerektiği ile ilgili değil. Odak noktası gerçekten insanların ne yemesi gerektiğidir, böylece kişisel tercihlerine ve yaşam tarzlarına göre özelleştirebilirler.

Diyetlerimizde bir şeyin alımını arttırırsak, başka bir şeyin alımını azaltma eğilimindeyiz ve hem bir diyet bileşenindeki artış hem de başka bir diyet bileşenindeki azalma bağımsız etkilere sahip olabilir. Gerçekten önemli olan, kardiyovasküler sağlık üzerinde en büyük etkiye sahip olan her şeyin birlikte dengesidir.

Rapora göre kalp-sağlıklı bir beslenme düzeni şunları içeriyor:

  • Sağlıklı bir vücut ağırlığına ulaşmak ve bunu sürdürmek.
  • Çeşitli meyve ve sebzeler yemek.
  • Rafine tahıl ürünleri yerine tam tahılları seçmek.
  • Çoğunlukla bitki kaynaklarından (baklagiller ve kuruyemişler) sağlıklı protein kaynakları seçmek; düzenli olarak balık ve deniz ürünleri yemek; tam yağlı çeşitlerin yerine yağsız ve az yağlı süt ürünlerinin tüketilmesi; ve et yiyen insanlar için işlenmiş formlar yerine yağsız parçaları tercih edin.
  • Tropikal yağlar (hindistan cevizi, hurma ve hurma çekirdeği) ve hayvansal yağlar (domuz yağı ve tereyağı) veya kısmen hidrojene yağlar yerine sıvı bitkisel yağlar kullanmak.
  • Ultra işlenmiş gıdalar yerine minimum işlenmiş gıdaları seçmek.
  • Şeker ilaveli yiyecek ve içecekleri en aza indirgemek.
  • Az tuz içeren veya hiç tuz içermeyen yiyecekleri seçmek.
  • Zaten tüketiyorsanız alkolü sınırlamak, almıyorsanız başlamamak.

Kalori hesabı yerine, herkesin ihtiyaçlarının değiştiğini kabul etmek gerekir. Örneğin yetişkinlik döneminde enerji ihtiyaçları her on yılda bir azalır. Fiziksel olarak aktifseniz, yedikleriniz konusunda biraz daha esnek olabilirsiniz.

Bu arada değişiklik, her seferinde küçük bir adım olmak üzere bireysel olarak gerçekleşebilir. Örneğin düzenli olarak önceden tatlandırılmış tam yağlı yoğurt yiyen birinin, daha az şeker içeren yağsız veya az yağlı çeşitleri tercih edebilir. Düzenli olarak kraker yiyen biri, tam tahıllı ve daha az sodyumlu çeşitlere geçebilir. Veya birisi bir öğünde makarna veya beyaz pirinç porsiyonlarını yarıya indirebilir ve fazladan bir porsiyon sebze ekleyebilir.