Acıbadem Taksim Hastanesi, İnönü Mahallesi, Nizamiye Cd. No:1-9, Şişli/İstanbul

Kalp Hastalıkları İlgili En Önemli Yanlışlar

Küresel olarak, kalp hastalıkları bir numaralı ölüm nedenidir. Her yıl yaklaşık 18 milyon insanın ölümünden sorumludurlar. Amerika Birleşik Devletleri'nde her 36 saniyede bir kişi kardiyovasküler hastalıktan ölüyor ve gene ABD’de de her 4 ölümden 1’i bu sebeple ortaya çıkıyor.

Peki sizin kalp sağlığı hakkında gerçekten ne kadar bilginiz var? Günümüzde spekülasyonlara inandırılmak özellikle sosyal medya sayesinde çok kolay. Toplumda doğru bilinen bazı yanlışları sizin için derledik ve işin aslını da anlattık.

Kalp hastalığı konusunda endişelenmek için çok gencim.

Şimdi nasıl yaşadığınız, yaşamın ilerleyen dönemlerinde kardiyovasküler hastalık gelişme riskinizi etkiler. Daha erken çocukluk ve ergenlik döneminde atardamarlarda plak oluşumun öncüleri gelişmeye başlıyor . Ayrıca genç ve orta yaşlı insanlar kalp problemleri günümüzde daha sık görülüyor. Bunun sebebi yanlış beslenme ve hareketsizlikten dolayı obezite, tip 2 diyabet ve diğer risk faktörleri daha genç yaşta görülmesidir.

Kalp durması ve kalp krizi aynı şeydir.

Koroner arterlerden biri tıkandığında kalp krizi meydana gelir. Tıkanma nedeniyle kalp kası hayati önem taşıyan oksijen ve besinleri alamaz. Eğer tedavi edilmezse kalp kası zarar görmeye ve ölmeye başlar. Kişi her zaman bilinçsiz değildir.

Kalp durması, bir kişinin kalbinin vücuduna kan pompalamayı bırakması ve normal nefes almayı bırakmasıdır. Kişi bilinçsizdir. Hemen 112 aranmalı ve bu konuda eğitim almış bir kişi tarafından kalp masajına başlanmalıdır.

Yetişkinlerde kalp durmasının en önemli sebebi kalp krizidir . Bunun nedeni, kalp krizi geçiren bir kişide, kalp durmasına neden olabilecek ölümcül bir kalp ritmi ortaya çıkmasıdır. Ancak bu ritm problemi sadece kalp krizi ile ortaya çıkmaz. Ayrıca ritm problemi gelişmeden de kalp durması gelişebilir. Sonuçta kalbin durması ve sonucunda gelişen ani ölüm her zaman kalp krizi demek değildir.

Kalp krizi sırasında öksürmek hayatınızı kurtarabilir.

Kalp krizi geçirdiğinizi düşünüyorsanız; şiddetli bir şekilde öksürerek kalp durmasını engelleyeceğinize ve dolayısı ile kendi hayatınızı kurtarabileceğinize dair tıbbi bir kanıt yoktur.

Kalp krizi geçirirseniz ve kalbiniz durursa bilinciniz kaybolur, kalp masajı yapılmazsa ölürsünüz. Ancak hala bilinciniz varsa o zaman kalbiniz durmamıştır ve bu nedenle kalp masajına da gerek yoktur. Öksürmek için harcayacağınız eforu 112’ yi aramak için harcayın :)

Yüksek iyi kolesterole sahip olmak kötü kolesterolü dengeleyebilir.

Eskiden iyi kolesterolün, yüksek kötü kolesterol seviyelerinin etkisini telafi edeceği düşünülüyordu, ancak son araştırmalar durumun böyle olmadığını gösterdi. Önemli olan LDL kolesterol denen kötü kolesterolü kontrol altında tutmaktır.Yüksek bir HDL yani iyi kolesterol seviyesi kesinlikle iyi olsa da bu, vücudunuzun atardamarlarınızda kolesterol birikimini kesin olarak engellemez.

Kalp hastalığı bir erkek hastalığıdır.

Kardiyovasküler hastalıklar, erkeklerle aynı oranda kadınları öldürür. Aslında, koroner kalp hastalığı meme kanserinden iki kat daha fazla kadını öldürür.

Bu rakamlar göz önüne alındığında, bazı kadınların kalp hastalığının kendilerini etkilemeyeceğine ve sadece orta yaşlı erkekleri etkilediğine inanması endişe vericidir. Bu, kadınların risk faktörlerinden veya kalp krizi semptomlarından daha az haberdar oldukları ve kalp krizi geçirdiklerinde 112'yi aramalarının daha geç olduğu anlamına gelebilir ki bu da hayatta kalma şanslarını önemli ölçüde azaltabilir.

Yüksek tansiyonum olup olmadığını bilirdim çünkü belirtileri olurdu.

Yüksek tansiyona "sessiz katil" denir. Çünkü genellikle kişi hastalığının farkında değildir. Hiç bir zaman belirtileri yaşamayabilirsiniz. Yüksek tansiyonunuz olup olmadığını anlamanın yolu, basit bir şekilde ölçerek anlaşılır. Yüksek tansiyonun erken tedavisi önemlidir çünkü tedavi edilmezse kalp krizi, felç, böbrek hasarı ve diğer ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Vitaminler ve besin takviyeleri ile kalp hastalığı riskinizi azaltabilirsiniz.

Antioksidan olan vitaminler E, C ve beta karoten kalp hastalığı riskini düşürmektedir. Bununla birlikte, bu vitaminlerle yapılan çalışmalarda dışardan takviye olarak bunları almanın kalp hastalıklarından korunmada hiç bir faydası gösterilememiştir. Henüz anlaşılmayan nedenlerden dolayı vücut, vitaminleri ve mineralleri en iyi şekilde, besinlerle elde edildiklerinde emer ve kullanır. İhtiyacınız olan vitamin ve mineralleri almanızı sağlamak için mağazadan satın alınan takviyeleri boşverin ve dengeli bir şekilde sebze ve meyve tüketin.

Kalp hastalığı olanlar egzersiz yapmaktan kaçınmalıdır.

En büyük yanlış anlaşılmalardan biri budur. Egzersiz, kalp kasını güçlendirmeye ve vücuttaki kan akışını iyileştirmeye yardımcı olur. Kalp krizini veya kalp durmasını tetikleyen egzersiz şansı son derece düşüktür. Bununla birlikte tamamen hareketsiz olan ve ileri derecede kalp hastalığı olan kişiler, spor yapmadan önce doktorlarına danışmalıdır.

Kolesterol ilaçları karaciğere zarar veriyormuş. İlacı bırakmalıyım.

Kandaki kolesterol düzeyinin yüksekliği atardamarlarda darlık gelişmesi için en önemli risk faktörlerinden biridir. Bu darlığın yerine bağlı olarak kalp krizi, felç ve ölüme sebep olabilir. Sağlıklı bir diyet, egzersiz ve kilo vermek bu riskleri azaltsa da çoğu zman yeterli olmaz. Bundan dolayı seçilmiş hastalarda kolesterol ilaçlarını kullanmak mecburidir. Yapılan bilimsel çalışmalarda bu ilaçların kalp krizi, felç ve ölüm riskini azalttıkları görülmüştür. Aynı diğer tüm ilaçlar gibi – çok sık kullanılan ağrı kesiciler dahil – bu ilaçların yan etki ihtimali vardır. Ancak bu düşük bir olasılıkla ortaya çıkar ve ilaç kesilir kesilmez ortadan kalkar. Doktorunuz bu düşük ihtimal için dahi sizi zaten kontrole çağırmaktadır. Bu ilaçlardan elde edilen faydanın yanında bu risk çok önemsiz durmaktadır. Bu yüzden doktor kontrolü altında bu ilaçları kullanmak hem ölüm riskini azaltır hem de güvenlidir.

Kırklı yaşlara geldikten sonra herkes aspirin kullanmalı.

Aspirin kalp krizi geçiren veya stent ya da by pass yapılan hastalarda ömür boyu kullanılması gereken ve yeniden kalp krizi riskini düşüren bir ilaçtır. Ancak hiç kalp krizi geçirmeyenlerin aspirin kullanarak kalp krizi ve ölüm riskini azaltmaları tartışmalı bir durumdur. Aspirinin mide üzerine zararlı etkileri vardır ve kanama riskini artırmaktadır. O yüzden " Primer koruma" dediğimiz hiç kalp krizi geçirmemiş insanlarda aspirin kullanımı ancak kalp hastalığı açısından çok yüksek riskli bireylerde faydalıdır. Düşük riskli insanların aspirin kullanmasının bırakın faydasını zararı dahi olabilir.