Çoğu insan kalp krizi geçirdikten sonra normal hayatına geri döner. Sizin de aynı şekilde davranabilmeniz için yapmanız gerekenleri derledik.
Tipik olarak, kalp krizinden sonra 2 gün ile bir hafta arasında hastanede kalırsınız. Ancak, komplikasyonlarınız yani kalp krizine bağlı ciddi yan etkiler varsa veya by-pass ameliyatı planlanıyorsa daha uzun süre kalabilirsiniz.
İlk değişiklik ilaç kullanmaya başlamanız ya da ilaçlarınızın ve dozlarının değişmesi olacaktır. Bu ilaçlar hem şikâyetlerinizi azaltmak hem de yeniden kalp krizi geçirmenizi önlemek için size verilir. Doktorunuz aksini söylemedikçe asla ilaçlarınızı kesmemelisiniz.
Doktorunuzla ilaçlarınız hakkında bilgi alın ve zaman içinde aşağıdakileri iyice öğrenin:
Kalp krizinden sonra aşağıdakileri hissetmek normaldir:
Bunlar genellikle 2 ila 6 ay arasında sürer ve
Doktorunuzla veya bir psikiyatri uzmanı ile bunları paylaşmak olumsuz duygularla başa çıkmanıza yardımcı olabilir. Ailenize neler yaşadığınızı bildirin. Bilmiyorlarsa yardım edemezler.
Kalp krizi geçirdikten daha sağlıklı olacak şekilde hayatınızı değiştirmeniz gerekecek. Bunlar hem kalp damar hastalığının ilerlemesini yavaşlatacak hem de yeniden kalp krizi geçirme riskinizi düşürecek değişikliklerdir.
Sigara içiyorsanız, yapabileceğiniz en önemli şey - sadece kalbiniz için değil tüm bedeniniz için – ondan uzak durmaktır. Aynı zamanda yapılması en zor değişikliklerden biri… Ancak doktorunuz bu konuda size yardımcı olabilir.
Doktorunuz size:
Bir sefer deneyip başarısız olmak bir ölçü değildir. Çoğu insan bunu birkaç kez denemek zorundadır.
İnsanların evinizde sigara içmemesi konusunda ısrar etmek de önemlidir. Sigara içenlerin de toplandığı yerlerden uzak durmaya çalışın. Pasif içicilik, kalp hastalığına yakalanma riskinizi artırabilir.
Bunların ikisi de atardamarlarınıza zarar verir. Zamanla kalp krizi ve felç riskini arttırırlar. Egzersiz, sağlıklı bir diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri her ne kadar mücadele için ilk yöntem olsa da tek başlarına yeterli olmayabilirler. Hem bu sebeple hem de kalp damar hastalığı olanlarda normal insanlara göre çok daha düşük kolesterol seviyeleri istendiği için doktorunuz size ilaç yazabilir.
Aldığınız ilaçlar nedeniyle başka kısıtlamalar olabilir. Doktorunuza, yememeniz gereken yiyecekler olup olmadığını sorun.
Bir diyetisyenle çalışıyorsanız bunu yapmak daha kolaydır. Menüleri planlamanıza ve tarifler bulmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca, sağlıklı yiyecekler yemeye odaklanmanıza yardımcı olacak kaynakları bulmanıza da yardımcı olacaktır.
Kalp sağlığının iyi olması için ilk adım; kanepeden kalkmak. Bazı insanlar kalp krizinden sonra egzersiz yapmaktan korkar. Ancak, kalbinizi güçlendirmek ve gelecekteki kalp krizi geçirme, kalp rahatsızlığı riskini azaltmak için yapmanız gereken aslında tam tersidir.
Kardiyak rehabilitasyon programı daha aktif hale gelmenin güvenli bir yoludur. Eğer bir programınız yoksa doktorunuzla sizin için ne kadar egzersizin güvenli olduğu ve günlük rutininize nasıl daha fazla aktivite getireceğiniz konusunda konuşabilirsiniz. Hangi seviyede ve ne tip egzersizle başlamanın güvenli olduğunu görmek için efor testine girmeniz gerekli olabilir.
Düzenli bir egzersiz rutini (örneğin, her biri 30 - 35 dakika boyunca haftada üç ila beş kez) kalbinizin güçlenmesine ve genel sağlığınızın iyileştirilmesine yardımcı olacaktır. Ancak asıl amaç günlük yaşamda daha aktif olmaktır. Ne kadar aktif olursanız olun - hızlı yürüyüşler yapın, çocuklarınızla veya torunlarınızla oynayın, bisiklet sürün, vb. - daha güçlü ve sağlıklı olacaksınız.
Kalp krizi, yapmaktan hoşlandığınız şeyleri yapmanıza ve hayattan uzak durmanıza engel değildir. Fiziksel ve zihinsel sağlığınızı öncelikli hale getirmeniz gerektiğinin bir işaretidir.