Elektrokardiyografi ( EKG ) , kalp kasının ve sinirsel iletim sisteminin çalışmasını incelemek üzere kalpte meydana gelen elektriksel faaliyetin kaydedilmesidir.
Özellikle acil durumlarda sıkça kullanılır. Göğüs duvarına yerleştirilen elektrotlar ile kalbin elektriksel aktivitesi bir yazıcıya aktarılır. EKG , kalp damar hastalıkları, kalbin yapısal bozuklukları ve ritim bozukluklarını incelemektedir.
EKG, kalbin elektriksel aktivitesini kaydederek sıklıkla kalp ritim bozukluklarını ortaya çıkarmak, kalp krizi gibi özellikle göğüs ağrısı ile başvuran hastalarda olası kalp hastalıklarının tanısını koymak amacıyla yapılmaktadır.
Son derece kolay bir yöntem olan EKG’de ağrı ya da acı duyulmaz. EKG çekimi yaklaşık 2 dakikada tamamlanmakta olup hastanın bu süre içerisinde hareket etmemesi ve konuşmaması gerekmektedir. Uygulama öncesinde özel bir jel sürülür. Bu jel sadece soğukluk hissi vererek herhangi bir acıya neden olmamaktadır. Çekim yapılırken hasta bel üst bölümü, el bilekleri ve ayak bilekleri açıkta kalacak şekilde bırakılmalıdır. Ölçüm işlemini yapacak elektrot adı verilen diskler hastanın kol, bacak, göğüs ön kısmına yerleştirilmektedir.
Hastanın üzerinde bulunan metal eşyalar ve takıların çıkarılması istenmektedir.
EKG şunlar hakkında bilgi vermektedir;