Acıbadem Taksim Hastanesi, İnönü Mahallesi, Nizamiye Cd. No:1-9, Şişli/İstanbul

Egzersiz ve Kalbiniz Hakkında 19 Gerçek!

  1. Fiziksel aktivite, kalp damar hastalığını (1 numaralı ölüm sebebi ) ve felci önlemenin önemli bir yoludur.
  2. Kardiyovasküler sağlığınızı iyileştirmek için hafta boyunca en az 2,5 saat orta yoğunlukta fiziksel aktivite yapın (tempolu yürüyüş gibi).
  3. Orta yoğunluktaki aktivite kalbinizin daha hızlı atmasını sağlar, terlemenize ve daha fazla nefes almanıza neden olur. (İpucu: Konuşabilmeli ama şarkı söyleyememelisin.)
  4. Etkinliği bir kerede yapmak zorunda değilsiniz. Gerekirse gün boyunca zamanı yayın.
  5. Egzersizinizi günde 10 ila 15 dakikalık iki veya üç mini segmente bölmeyi deneyin. Bu şekilde bile faydalı olur
  6. Haftada 300 dakikadan fazla orta yoğunlukta fiziksel aktivite yapmak ekstra sağlık yararları sağlayabilir.
  7. Çoğu insan için egzersiz yapmak ek bir güvenlik önlemini gerektirmez
  8. Zaman bir sorunsa, sağlığınız için her hafta 75 dakika veya daha fazla kuvvetli aktivite (en azından koşu hızında) yapın. (Bu 150 dakikalık orta yoğunluktaki aktiviteye eşittir.)
  9. Haftada en az iki gün boyunca yapılan, tüm vücut kaslarını güçlendiren fiziksel aktiviteler ek sağlık yararlarını getirir.
  10. Fiziksel aktivitenin getirdiği kalp sağlığı yararları, eklem problemi gelişme şansınızdan çok daha fazladır.
  11. Her türlü fiziksel aktivite kalp sağlığınıza yardımcı olur. Asansör yerine merdivenlerden çıkın, alışveriş merkezinde hızlıca yürüyün veya bir dans dersi alın.
  12. Kalp sağlığınızı iyileştirmek için yapabileceğiniz en basit değişiklik, hareketsiz kalmak yerine yürüyüş gibi daha hafif yoğunluklu aktiviteler yapmaktır.
  13. Her tür, şekil, boyut ve yetenekte insan fiziksel olarak aktif olabilir.
  14. Bir süredir aktif değilseniz, hafif bir tempoda spora başlayın. Vücudunuz düzenli aktiviteye uyum sağladıkça egzersiz yoğunluğunuzu ve sürenizi kademeli olarak artırın. Size uygun etkinlikleri seçin.
  15. Biraz fiziksel aktivite yapmak kalbiniz için hiçbir şey yapmamaktan daha iyidir. Ancak ne kadar çok fiziksel aktivite yaparsanız, o kadar fazla fayda elde edersiniz.
  16. Kalp hastalığınız varsa, kalp hastalığı olmayan biri kadar egzersiz yapmalısınız. Ancak riskleri doktorunuzla konuşun; bazı etkinlikler şu anda sizin için uygun olmayabilir.
  17. Düzenli olarak fiziksel olarak aktif olmadığınızda kalp hastalığı, yüksek tansiyon, yüksek kan kolesterolü veya inme gelişmesi daha olasıdır.
  18. Tıbbi geçmişinize göre uygunsanız, kardiyak rehabilitasyona başlayın. Bu tedavi kalp hastalığından ölüm oranını yüzde 26 ila 31 oranında azaltabilir.
  19. Egzersizin güvenli yapmak  ve kondisyon yararlarını optimize etmeye yardımcı olmak için, evde egzersiz yaparken kalp atış hızı aralıklarınıza ulaştığınızdan emin olmak için bir kalp atış hızı monitörü kullanın.