Acıbadem Taksim Hastanesi, İnönü Mahallesi, Nizamiye Cd. No:1-9, Şişli/İstanbul

Doymuş yağları nereden almalıyız ?

İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre, etten doymuş yağ asitleri (DYA) tüketen kişilerde kalp hastalıkları (KVH) riski artarken, süt ürünleri veya tahıl, meyve ve sebzeye geçiş yapanlar daha az risk taşıyabilirler.

İngiltere Biobank'a kayıtlı ve diyet değerlendirmelerini tamamlayan 114.000'den fazla kişinin kayıtlarını inceleyen araştırmacılar, 8 yılı aşkın bir süre boyunca KVH'nin gelişimini incelediler.

Et DYA'sından enerji tüketimindeki her %5'lik artış için toplam KVH riski %19 artarken, iskemik kalp hastalığı için risk %21 arttı. Buna karşılık, süt kaynaklarından DYA tüketimi ile iskemik kalp hastalığı riskinin azaldığı ve alımdaki her %5'lik artış için %11 düştüğü görülmüştür.

İnme Riski

27 Ağustos'ta Avrupa Kardiyoloji Derneği Kongresi 2021'de sunulan araştırma, et DYA'sından alınan enerjinin tahıllar veya meyve ve sebzelerle değiştirilmesinin felç riskini %14 oranında azalttığını da gösterdi.

Burada çıkan temel sonuç; kaynağa göre DYA'nın kalp hastalıkları üzerindeki etkisinin değişebileceği yönde. Çalışma, DYA alımının toplam enerjinin %10'u ile sınırlandırılması önerisini güçlendiriyor, ancak aynı zamanda DYA kaynaklarının önemini vurguluyor.

Çalışma detayları

Ekip, Birleşik Krallık Biobank'ta en az iki 24 saatlik diyet değerlendirmesini tamamlamış ve en son değerlendirme sırasında KVH'si olmayan 114.285 katılımcının verilerini inceledi.

8,5 yıllık ortalama takip süresi boyunca, 3394 iskemik kalp hastalığı ve 1041 inme vakası dahil olmak üzere toplam 4365 KVH vakası vardı.

Yaşam tarzı ve kardiyovasküler risk faktörlerini hesaba katan çok değişkenli Cox regresyon analizi, toplam DYA alımı ile KVH sonuçları arasında anlamlı bir ilişki olmadığını göstermiştir.

Bununla birlikte, etten DYA alımı, enerji alımındaki her %5'lik artış için 1,19'luk bir tehlike oranında (p=0,006) ve iskemik kalp hastalığı için tehlike oranında, toplam KVH riskinin artmasıyla ilişkilendirildi. 1.21 (p=0.010).

Süt Ürünleri

Ekip ayrıca, enerji alımındaki her %5'lik artış için 0.89'luk oranında süt ürünlerinden elde edilen DYA'nın iskemik kalp hastalığı riski ile ters orantılı olduğunu buldu.

İşlenmiş gıdalardan DYA tüketimi ile toplam KVH, iskemik kalp hastalığı veya felç arasında bir ilişki yoktu.

İlginç bir şekilde, etten alınan enerjiyi diğer kaynaklardan alınan enerjiyle değiştirmek, kardiyovasküler riski azaltıyor gibi görünüyor.

Etten alınan DYA'nın tam tahıllardan elde edilen enerjiyle her %5 ikamesi, felç insidansında önemli bir azalma ile ilişkilendirilirken, meyve ve sebzelerden alınan karbonhidratların ikamesi de tehlikesiz gözüküyor.