Acıbadem Taksim Hastanesi, İnönü Mahallesi, Nizamiye Cd. No:1-9, Şişli/İstanbul

Bypass

Bypass Ameliyatı

Kalbi besleyen atardamarların daralması ya da tıkanması durumunda yapılan cerrahi işleme bypass denir. Bypass, köprüleme olarak ifade edilebilir. Atardamarın tıkalı olan bölgesinin ilerisine vücudun başka bir bölgesinden alınan damarla ameliyat gerçekleştirilir ve yeterli miktarda kan akışı sağlanmış olur. Koroner bypass ise, kalbi besleyen koroner damar adı verilen atardamarların tıkanması sonucunda yapılan ameliyatlardır.

Bypass Hangi Durumlarda Yapılır?

Günümüzde bypass ameliyatı genelde stent kullanılmasına uygun olmayan durumlarda tercih edilir. Ancak bazı durumlarda stent yerine bypass tercih edilebilir. Şeker hastalığı olan bir kişide birden fazla damar tıkalıysa, ciddi kapak hastalığı varsa ya da stent sonrası kullanılması zorunlu olan kan sulandırıcı ilaçlar için engel bir durum varsa bypass tercih edilebilir.

Bypass Ameliyatında Risk Faktörleri Nelerdir?

Hastanın ameliyat öncesi durumu, yaşı, cinsiyeti ve başka hastalıklar taşıyıp taşımamasına göre riskler değişkenlik gösterir. Şeker hastalığı, obezite, böbrek ya da akciğer hastalıkları bulunması, daha önce kalp krizi geçirip geçirmemesi, ritim bozukluğu olup olmaması risk faktörleri arasında yer almaktadır.

Bypass ameliyatları ile mevcut problem o an çözülerek tıkanmış olan damarların beslediği bölgeye sağlıklı kan akışı sağlanmış olur. Ancak ameliyat ile var olan damar sertliği ortadan kalkmamaktadır. Bu nedenle bypass olmuş hastaların yaşam tarzı ameliyat sonrasında çok önemlidir.

Bypass Sonrası

Ameliyattan sonra hastalar düzenli olarak kontrollerini yaptırmalı, ağır sporlardan kaçınarak beslenmelerine dikkat etmeli ve ideal kilolarını korumalıdır. Hayvansal yağlardan uzak durulması, balık etinin tercih edilmesi bu noktada çok önemlidir. Mümkün olduğunca harcanan kaloriden fazlası alınmamalıdır. Bypass ameliyatının işlevi mevcut yaşam kalitesini artırmak olduğundan ameliyat sonrasında hasta kabaca iki aylık rehabilitasyon döneminden sonra aktif yaşantısına geri dönebilir.