Acıbadem Taksim Hastanesi, İnönü Mahallesi, Nizamiye Cd. No:1-9, Şişli/İstanbul

Ani Kalp Durması

Ani Kalp Durması Nedir?

Kardiyak arrest olarak da adlandırılan kalp durması, kalbinizin aniden atmayı durdurduğu anlamına gelir. Bu, beyine ve diğer organlara kan akışını keser. Acil bir durum ve hemen tedavi edilmezse ölümcül olabilir. Ani kalp durması anında acilen 112 aranmalıdır.

Ani Kalp Durmasının Belirtileri

Kalp durması hızlı ve şiddetlidir: Bilincinizi kaybedersiniz, nabzınız atmaz ve nefes alamazsınız. Olmadan hemen önce yorgunluk hissi, baş dönmesi, halsizlik, nefes darlığı olabilir. Bayılabilir veya göğüs ağrınız olabilir. Ama bunlar her zaman şart değil. Kalp durması, hiçbir uyarı belirtisi olmadan gerçekleşebilir.

Ani Kalp Durması Nasıl Olur?

Kalbinizin düzenli olarak atmasını sağlayan bir elektrik sistemi vardır. Elektrik sinyalleri kaotik ya da kalbin çok hızlı atmasına sebep olan bir ritme dönüşürse kalp durabilir. Farklı ritim bozukluğu türleri vardır ve çoğu tehlikeli değildir. Ventriküler fibrilasyon denilen bir tanesi kalp durmasına en çok yol açan etkendir. Bu durumda, kalp vücudunuza yeterince kan pompalayamaz. Birkaç dakika içinde hayatınız sonlanabilir.

Kalp Hastalıkları ile İlişkisi

Kalp durması olan birçok insanda koroner arter hastalığı vardır. Koroner arter hastalığı olması, kalbinize daha az kan akması anlamına gelir. Bu, kalbinizin elektrik sistemine zarar veren bir kalp krizine yol açabilir.

Diğer Nedenler

Kalp durması başka sebeplerle de olabilir:

  • Ciddi kan kaybı veya ciddi oksijen eksikliği,
  • Kalp problemi varken yoğun egzersiz yapmak,
  • Ölümcül bir kalp ritmine yol açabilecek çok yüksek potasyum veya magnezyum seviyeleri,
  • Genetik geçişli bazı ritim bozuklukları,
  • Kalbinizin yapısının bozulması. (Örneğin, büyümüş bir kalp veya bir enfeksiyonun neden olduğu değişiklikler.)

Kalp Durması Kalp Krizi Değildir

Kalp krizi kan akımının bloke olması sonucu kalp dokusunun zarar görmesidir. Kalp durması her kalp krizinde olmaz. Ayrıca kalp krizinde eğer hasar büyükse krizden aylar hatta yıllar sonra da kalp durması olabilir.

Kimler Risk Altındadır?

  • Koroner arter hastalığınız varsa (en büyük risk),
  • Erkekseniz,
  • Aritmi veya kalp durması geçirmişseniz ya da ailenizde birisinde olmuşsa,
  • Sigara ya da uyuşturucu kullanıyorsanız,
  • Bir veya daha fazla kalp krizi geçirdiyseniz ve hasar büyükse,
  • Şeker hastalığı, yüksek tansiyon veya kalp yetmezliği varsa,
  • Obezite varsa riskiniz yüksek demektir.

Ani Kalp Durmasının Tedavisi

Ani kalp durması yaşarsanız, kalbe elektrik vererek kaotik ritmi sonlandıran bir makine olan defibrilatör ile hemen tedaviye ihtiyacınız vardır. Bu şok bazen kalbinizin tekrar normal şekilde atmasını sağlayabilir. Ancak işe yaraması için ilk birkaç dakika içinde yapılması gerekir. Polis, itfaiyeciler ve sağlık görevlileri gibi ilk müdahaleciler genellikle defibrilatöre sahiptir ve nasıl kullanılacağını bilir. Bazı halka açık yerlerde, herkesin kullanabileceği AED adı verilen makinenin otomatik olarak ritmi kontrol eden bir tipi vardır.

Hastanede

Hasta yoğun bakımda yakın takibe alınır. Kalp durmanıza neyin sebep olduğunu bulmaya ve sorunu tedavi etmeye çalışılır. Koroner arter hastalığınız varsa kalbinizde daralmış veya takınmış arterleri açmak için anjiyoplasti adı verilen işlem yapılabilir. Ayrıca olayın tekrarlama riskini azaltmak için yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaçlar önerilir.

Şok Cihazı (ICD)

Bu cihaz, bir doktorun cildinizin altına düzensiz kalp atışları bulması durumunda kalbinize elektrik şoku göndermek için yerleştirebileceği küçük bir otomatik defibrilatördür. Doktorunuz eğer ciddi kalp rahatsızlığınız varsa veya daha önce kalp durması geçirmişseniz bu işlemi önerebilir. Bazı cihazlarda kalp ritminizi düzenli tutmak için bir kalp pilinin yanı sıra bir ICD de bulunur.