Acıbadem Taksim Hastanesi, İnönü Mahallesi, Nizamiye Cd. No:1-9, Şişli/İstanbul

Ağız, Diş Sağlığı ve Kalp Hastalıkları

Ağız diş sağlığı ve kalp hastalıkları

Bazı çalışmalar, periodontal hastalığın gelişiminde rol oynayan bakterilerin kan dolaşımına geçebileceğini ve kan damarlarında iltihaplanma işareti olan C-reaktif proteinde yükselmeye neden olabileceğini göstermiştir. Bu değişiklikler sırayla kalp hastalığı ve felç riskini artırabilir. Ama bu ilişkiden bağımsız olarak, optimal ağız hijyenini korumak genel sağlığınızın önemli bir bileşenidir.

Uygun ağız bakımının faydaları nelerdir?

Dişlerinize ve diş etlerine iyi bakarak diş çürümesi, diş eti iltihabı ve apse oluşumu gibi oral enfeksiyonların gelişme şansını azaltabilirsiniz.

Optimal diş bakımı şunları içerir:
•    Altı ayda bir profesyonel diş bakımı 
•    Dişlerinizi günde en az iki kez fırçalayın
•    Dişlerinizi düzenli olarak diş ipi kullanarak temizlemek
•    Takma dişlerin düzgün oturduğundan emin olmak

Kardiyovasküler hastalığınız varsa, diş hekiminize ne söylemelisiniz?

İlk olarak, diş hekiminize eksiksiz bir tıbbi geçmiş ve kardiyovasküler durumunuz için aldığınız tüm ilaçların (ve aldığınız diğer reçeteli veya reçetesiz ilaçların) adlarını ve dozajlarını doğru şekilde verdiğinizden emin olun. Bu, diş hekiminizin diş prosedürleri için ilaç seçimi de dahil olmak üzere sizin için en iyi tedaviyi belirlemesine yardımcı olacaktır.
İkinci olarak, diş hekiminizin tedaviniz hakkında onunla konuşması gerektiğinde diş hekiminize doktorunuzun iletişim biligilerini vermelisiniz.

Üçüncüsü, bir diş işleminden dolayı özellikle endişeliyseniz, stres, endişe ve korkularınızın kardiyovasküler durumunuzu daha da kötüleştirebileceğine inanıyorsanız, diş hekiminizle konuşun. Diş ağrısını kontrol etmek ve korkularınızı hafifletmek için size bilgi verebilir ve sizinle birlikte ortak bir yol saptayabilir.

Hangi kardiyovasküler hastalıklar özel bakım gerektirir?

Endokardit

Bazı insanlar kalbin iç çeperinde ve kapaklarda  (bakteriyel endokardit) bir enfeksiyon geliştirme riski altındadır. Bu hastalar iyi ağız hijyeni uygulamak için özel dikkat göstermelidir. Geleneksel olarak, bu hastaların çoğuna diş hekimi işlem yapmadan önce antibiyotik almaları önerildi; bununla birlikte, Amerikan Kalp Derneği artık, sadece bakteriyel endokardit geliştirme riski en yüksek olan kişilerin belirli prosedürlerden önce koruyucu antibiyotik  almalarını öneriyor. Bu grup hastaların en önemlileri protez kalp kapağı takılmış olanlardır.
Endokardit için yüksek riskli olup olmadığınızı doktorunuz söyleyebilir. Kapak cerrahisi planlanan tüm hastaların mükemmel ağız hijyenine sahip olması ve ameliyattan önce bir diş hekimiyle görüşmesi gerekir, çünkü sağlıksız dişler endokardite neden olabilecek bir bakteri kaynağıdır.

Kalp krizi (miyokard enfarktüsü)

Herhangi bir kapsamlı diş tedavisi görmeden önce bir kalp krizinden sonra en az altı ay beklemek en iyisidir. Diş temizliği için beklemenize gerek yoktur.

Antikoagülanlar ve Antiplatelet İlaçlar

Varfarin (Coumadin), Eliquis ( Apiksaban ), Rivoraxaban ( Xarelto ) gibi antikoagülanlar (kan inceltici ilaçlar) alıyorsanız diş hekiminize söyleyin. Bu ilaçlar bazı ağız cerrahisi ve prosedürleri sırasında aşırı kanamaya neden olabilir. Kardiyovasküler hastalığı olan birçok hasta, özellikle ilaç salgılayan stentleri olan hastalar, klopidogrel (Plavix), tikagrelor ( Brillanta), prasugrel ( Effient) adı verilen antitrombosit ileçlar alırlar. Bu ilaçları kardiyoloğunuzla konuşmadan asla bırakmayın.

Yüksek tansiyon (hipertansiyon)

Bazı antihipertansif ilaçlar ağız kuruluğuna neden olabilir veya tat alma duyunuzu değiştirebilir. Özellikle kalsiyum kanal blokerleri, diş eti dokusunun şişmesine ve aşırı büyümesine neden olarak çiğneme sorunlarına neden olabilir. Diş eti büyümesi yaşarsanız, diş hekiminiz size ayrıntılı ağız hijyeni talimatları verecektir ve temizlik için daha sık gelmenizi isteyebilir. Nadiren de olsa, bazen diş eti cerrahisine ihtiyaç duyulmaktadır. 

Göğüs ağrısı

Kalsiyum kanal blokerleri ile tedavi edilen göğüs ağrısı hastaları, dişeti aşırı büyümesi yaşayabilir. Bazı durumlarda, diş eti cerrahisi gerekebilir (yukarıdaki yüksek Tansiyon bölümündeki açıklamaya bakın). Stabil anjinası olan hastalar tipik olarak birçok diş prosedüründen geçebilse de, hızlanan veya kararsız anjinası olan hastalar zorunlu olmayan diş prosedürlerine tabi tutulmamalıdır. Bu hastaları, bu tür prosedürler gerçekleştirilmeden önce kardiyologları tarafından değerlendirilmelidir. Kararsız anjinası olan hastalarda kardiyolojik izlem özelliğine sahip bir hastanede acil diş bakımı yapılmalıdır.

İnme

Antikoagülan alıyorsanız diş hekiminize söyleyin (kan inceltici ilaçlar). Bu ilaçlar bazı oral cerrahi prosedürler sırasında aşırı kanamaya neden olabilir. Felç yeterli miktarda tükürük üretememeye neden olduysa, diş hekiminiz yapay tükürük kullanımını önerebilir. İnme yüzünüzü, dilinizi veya baskın el ve kolunuzu etkilemişse, diş hekiminiz iyi ağız hijyenini korumanıza yardımcı olmak için florür jelleri, modifiye fırçalama veya diş ipi teknikleri, stratejilerinin kullanılmasını önerebilir.